Käyttäjien hallinta ja käyttöoikeudet Haahtela PRIS™:ssä

Sisällysluettelo

Organisaation ja projektin pääkäyttäjät

Projektin pääkäyttäjä

Projektin pääkäyttäjäksi merkitään Haahtela PRIS™ -järjestelmään projektin julkaisija. Jos Rakennuttamistieto-ohjelmaa ei ole käytössä, pääkäyttäjä määritellään Haahtela-kehitys Oy:n toimesta tilaajan ohjeiden mukaisesti. Yhdellä hankkeella voi olla useita pääkäyttäjiä, ja pääkäyttäjä voi antaa pääkäyttäjän oikeudet muille hankkeen osapuolille joko uusien henkilöiden lisäämisen yhteydessä tai käyttöoikeuksien hallinnan kautta.

Haahtela PRIS™ -järjestelmän pääkäyttäjällä on seuraavat oikeudet:

• Uusien käyttäjien lisääminen hankkeelle
  • Käyttäjien käyttöoikeuksien ja tietojen määrittäminen
  • Käyttäjien poistaminen projektista
  • Hankkeen ja kopiolaitosten oletusmaksajan tietojen muokkaaminen
  • Kopiolaitosten muokkaaminen projektissa

Organisaation pääkäyttäjä

Järjestelmän ensimmäinen organisaation pääkäyttäjä määritellään Haahtela-kehitys Oy:n toimesta. Yhdellä organisaatiolla voi olla useita pääkäyttäjiä, ja pääkäyttäjä voi antaa organisaation hallintaoikeudet muille organisaation osapuolille organisaation käyttöoikeuksien hallinnan kautta.

Organisaation pääkäyttäjä voi lisäksi tehdä seuraavia asioita:

• Tarkastella toisen käyttäjän julkaisuavainta (Kiinteistötieto)
  • Määrittää projektin lepotilaan tai arkistoiduksi
  • Perustaa projektin tai kohteen Haahtela PRIS™ -järjestelmään
  • Muokata hakemistorakennetta
  • Organisaation pääkäyttäjä saa automaattisesti käyttöoikeudet kaikkiin organisaation uusiin projekteihin.

Henkilöiden lisääminen Haahtela PRIS™ :iin

Haahtela PRIS™ -järjestelmän pääkäyttäjä (projektin hallintaoikeudet) voi lisätä uusia käyttäjiä painamalla ylävalikossa näkyvää "Asetukset"-painiketta ja valitsemalla "Käyttäjän lisääminen"-linkin tai klikkaamalla "Projekti"-toiminnon jälkeen avautuvasta "Projektin valinta"-ikkunasta "i"-nappia.

"Lisää osapuoli"-ikkunassa kirjoitetaan lisättävän henkilön etu- ja sukunimi, yritys ja sähköpostiosoite. Lisäksi annetaan henkilölle käyttöoikeudet hakemistopuuhun. Käyttöoikeudet kuvataan tarkemmin luvussa "Käyttöoikeuksien jakaminen".

Uutta käyttäjää lisättäessä on tärkeää kirjoittaa sähköpostiosoite oikein. Haahtela PRIS™ generoi uudelle käyttäjälle automaattisesti salasanan, joka lähetetään sähköpostitse kyseiselle henkilölle. Sähköpostiviestissä kerrotaan myös, mihin projekteihin käyttäjällä on oikeus kirjautua. Jos käyttäjä on aiemmin liitetty Haahtela PRIS™ -järjestelmän hankkeeseen, salasana pysyy samana.

Uutta käyttäjää lisättäessä on mahdollista hakea käyttäjiä organisaation muista projekteista hakutoiminnon avulla. Hakutoiminto hakee tietoja etunimestä, sukunimestä ja sähköpostiosoitteesta.

Käyttöoikeuksien jakaminen

Haahtela PRIS™ -järjestelmästä jaetaan käyttöoikeudet painamalla Asetukset -painiketta ja valitsemalla Käyttöoikeudet -linkki. Valinnan jälkeen avautuu Käyttöoikeudet - ikkuna:

Käyttöoikeudet -ikkunassa valitaan ensin alasvetovalikosta henkilö, jonka käyttöoikeuksia halutaan määrittää. Jos käyttöoikeuksia halutaan kopioida toiselta osapuolelta, valitaan tämän jälkeen toinen osapuoli _Kopioi oikeudet osapuolelta_- alasvetovalikosta. Tällöin kopioituu toisen osapuolen oikeudet suoraan ensimmäiseksi valitulle osapuolelle. Jos projektilla on käytössä käyttöoikeusprofiilit, voidaan myös näitä kopioida osapuolelle samalla tavalla ylhäällä oikealla olevasta alasvetovalikosta. Uusia käyttöoikeusprofiileita voi myös luoda käyttäjälle valituista käyttöoikeuksista.

Käyttöoikeudet voidaan antaa puurakenteen ensimmäiselle tasolle, jolloin annettu käyttöoikeus periytyy ensimmäisen tason alle oleviin tasoihin ja ryhmiin.

Käyttöoikeus voidaan myös tarkentaa erikseen alatasoille, klikkaamalla  -nappia hakemiston edessä, jolloin alatasot aukeavat ja niille voidaan määrittää erikseen käyttöoikeudet.

Hakemistojen käyttöoikeudet voidaan antaa kolmena eri tasona:

• Ei oikeuksia; käyttäjä ei pääse hakemistoon ollenkaan,
  • Vain luku; käyttäjä ei voi muokata asiakirjan tietoja eikä pääse lisäämään uusia asiakirjoja, mutta pääsee katselemaan ja tallentamaan asiakirjat omalle tietokoneelle,
  • Luku ja kirjoitus; Oikeudet lukea, tallentaa ja päivittää asiakirjoja. Oikeudet muokata AINOASTAAN ITSE TALLENTAMIAAN asiakirjoja

Lisäksi voidaan antaa oikeus Hakemiston hallintaan, jolloin käyttäjällä on oikeudet lukea, tallentaa ja päivittää asiakirjoja ja muokata KENEN TAHANSA TALLENTAMIA asiakirjoja.

Jokaiselle hakemistolle voidaan määrittää myös piirustusluettelo-oikeus. Tämä toiminto kuvataan tarkemmin Piirustusluettelon käyttöoikeuksissa.

Työmaapäiväkirjan käyttöoikeudet

• Työmaapäiväkirja - hakemiston Luku ja kirjoitusoikeus ei vielä oikeuta lisäämään työmaapäiväkirjan sivuja. Luku ja kirjoitusoikeudella pääsee kuitenkin katsomaan ja tulostamaan työmaapäiväkirjaan tehtyjä sivuja.
  • Työmaapäiväkirjan sivuja pääsee lisäämään ainoastaan Vastaava työnjohtaja.
  • Valvoja pääsee muokkaamaan työmaapäiväkirjan Valvojan asiat - kohtaa aina siihen asti, kunnes Tilaajan edustaja kuittaa työmaapäiväkirjan.
  • Tilaajan edustaja ei pääse muokkaamaan työmaapäiväkirjan tietoja ollenkaan, mutta hänellä on oikeus kuitata työmaapäiväkirjan sivu.
  • Kun Vastaava työnjohtaja ja Tilaajan edustaja ovat kuitanneet työmaapäiväkirjan sivun, sivun tietoja ei pääse muuttamaan, eikä sivua pysty enää poistamaan.
  • Mikäli Valvojalle on annettu Asiakkaan edustajan oikeudet, niin myös Valvoja pääsee kuittaamaan työmaapäiväkirjan.

Aikatauluvalvonnan käyttöoikeudet

Aikatauluvalvonta-kohdassa valitaan, onko käyttäjällä oikeus lukea ja kirjoittaa (lisätä aikatauluun tehtäviä), vain lukea olemassa olevia tehtäviä, vai onko osioon oikeuksia lainkaan. Lisäksi määritetään käyttöoikeus erikseen sille, että saako käyttäjä kuitata aikatauluvalvonnan tehtäviä tehdyksi.

Jakeluiden käyttöoikeudet

Jakelut -kohdassa valitaan, saako käyttäjä tehdä kopiotilauksia, ja jos saa, kenen laskuun. Jakelut -kohdassa valitaan myös, saako käyttäjä tehdä tarjoussalkkuja, ja jos saa, kenen laskuun.

Työmaajakeluiden käyttöoikeudet

Työmaajakelu -kohdassa valitaan, saako käyttäjä tehdä työmaajakeluihin tarkoitettuja tilauksia, ja jos saa, saako työmaajakeluita tehdä ja muokata. Luku- ja kirjoitusoikeuksilla saa luoda uusia ja muokata omia työmaajakeluita ja Hallinta -oikeudella saa muokata kaikkia työmaajakeluita. Hallintaoikeus mahdollistaa myös korien liittämisen ja poistamisen työmaajakelusta ja mahdollistaa työmaajakeluiden luonnin.

Piirustusluettelon käyttöoikeudet

Hakemistot -kohdassa olevan Piirustusluettelo -sarakkeen avulla voidaan määrittää käyttäjälle pääsy juuri halutun hakemiston alta piirustusluetteloon julkaistuihin asiakirjoihin. Mikäli käyttäjälle annetaan luku- tai kirjoitusoikeus johonkin hakemistoon, myös Piirustusluettelo-valinta asetetaan päälle automaattisesti.

Piirustusluettelo -kohdassa valitaan, mihin tiedostojen versiointeihin käyttäjä pääsee käsiksi piirustusluettelon kautta. Käyttäjälle määritetään, pääseekö hän avaamaan vain uusinta versiota asiakirjasta, vai onko hänellä mahdollisuus avata piirustusluettelon kautta myös asiakirjan vanhempi versio.

Työturvallisuus-osion käyttöoikeudet

Työturvallisuus - kohdassa (TR- ja MVR-mittaukset) Luku - oikeudella pääsee katsomaan ja tulostamaan tehtyjä TR/MVR-mittauksia ja Luku ja kirjoitusoikeudella pääsee lisäämään uusia sivuja TR/MVR-mittaukseen.

Projektin hallintaoikeudet ja Suunnittelualojen ja piirustuslajien hallinta

• Projektin hallintaoikeudet määrittävät, onko henkilö pääkäyttäjä vai ei. Pääkäyttäjät voivat lisätä/poistaa muita käyttäjiä, määrittää käyttöoikeuksia sekä muokata/poistaa /siirtää kaikkia projektin asiakirjoja, asiakirjan tallentajasta riippumatta. Lisäksi pääkäyttäjät voivat muokata muiden projektin osapuolien tietoja, sekä määrittää projektin oletusmaksajan tietoja.
  • Suunnittelualojen ja piirustuslajien hallinta määrittää, onko käyttäjällä oikeus lisätä, muokata tai poistaa piirustusluettelon suunnittelualoja tai piirustuslajeja Piirustusluettelo-osiossa.