09 Esinetietojen ylläpito

Arvoesineiden esinetietojen ylläpito tapahtuu järjestelmässä Esinekortin kautta. Ohjeen tässä osiossa käydään läpi toimintaperiaatteet tietojen ylläpitoon.

Esinekortin avaaminen

Esinetietojen muokkaamiseksi on avattava Esinekortti. Jokaisella esineellä on oma Esinekortti, johon pääsee käsiksi Esinenäkymästä. Esinenäkymä aukeaa klikkaamalla esineen nimeä.

Esinenäkymä avautuu ponnahdusikkunaan. Arvoesineen tietoja pääsee muuttamaan avaamalla ”Esinetie-dot”- kortin Vaihtoehtoisena tapana on avata Esinekortti listanäkymän kautta. Viemällä hiiren osoitin tarkasteltavan koh-teen riville, rivi korostuu erivärisenä ja kohteen nimen perään ilmestyy hampurilaisvalikko. Klikataan hiiren oikealla hampurilaisvalikkoa ja valitaan avautuvasta valikosta ”Avaa esinekortti”.

Esinetietojen tallentaminen

Esinekorttilla voidaan kirjata uusia ja muuttaa jo merkittyjä tietoja. Tehdyt muutokset astuvat voimaan ainoastaan silloin, kun esinekortin oikeasta alalaidasta painetaan ”Tallenna”. Jos kortilla on tallentamattomia tietoja, kertoo järjestelmä tästä käyttäjälle. Jos käyttäjä yrittää sulkea esinekortin ruksipainikkeesta ja kortilla on tallentamattomia tietoja, avautuu näkymään Varoitus-dialogi.

Hyväksy-painikkeen klikkaus sulkee esinekortin tallentamatta tietoja. Peruuta- painikkeella voidaan palata esinekortille ja tallentaa tehdyt muutokset.

Kohdetietojen muokkaus

Esinekortille tallennetaan tietoja joko syöttämällä tiedot käsin tai valitsemalla sopiva vaihtoehto alasvetovalikosta.

Esinekortin teksti- ja numerokentät näkyvät oletuksena valkoisena. Jos kenttään on tehty muutoksia ja muutoksia ei ole tallennettu, näkyy kentän tausta keltaisella.

Ohjelma ilmoittaa, jos kenttään syötetään virheellistä tietoa. Virheellisen tiedon tapauksessa kentän tausta näkyy punaisella. Esimerkiksi jos lukuarvoille tarkoitettuun kenttään yrittää syöttää tekstiä, muuttuu kentän tausta punaiseksi ja Tallenna-painikkeen viereen ilmestyy varoitusteksti.

Alasvetovalikot

Alasvetovalikoiden vaihtoehdot on määritetty etukäteen. Oletuksena kaikissa alasvetovalikoissa on valittuna ”Ei valittu”, mikä tarkoittaa sitä, että kenttä on tyhjä, eli sillä ei ole arvoa. Ei valittu- valinnan voi tehdä myös sen jälkeen, kun alasvetovalikon kautta on kerran tehnyt valinnan.

Listat

Joillekin tiedoille voidaan tallentaa useampi sama ominaisuus, esimerkiksi vauriot ja mitat.

Tiedot ovat lisättävissä kohdekortilla Lisää- painikkeen kautta.

Jos tiedolla on yksi sitä kuvaava ominaisuus-tietokenttä, Lisää-painikkeen klikkaus lisää uuden rivin, johon lisättävän arvon voi syöttää. Tieto tallentuu painamalla Tallenna-painiketta Esinekortin alareunasta.

Jos tiedolla (esim. mitat) on useampi ominaisuus, avautuu Lisää-painikkeen kautta uusi dialogi.

Lisää painikkeen klikkaus lisää Mitat näkyviin Esinekortille, mutta EI tallenna tietoja. Tietojen tallennus edellyttää aina Tallenna-painikkeen painamista Esinekortin alareunasta.

Kynä-painikkeen kautta voit avata dialogin, jossa tapahtuu tietojen muokkaus. Roskakori-painikkeen painaminen poistaa tiedon. Muutoksen voimaan astuminen edellyttää aina Tallenna-painikkeen painamista Esinekortin alareunasta

Sijainti (Kartta)

Esineen sijainti määrittyy sen sijaintikohteen perusteella. Sijaintikohteen osoitetta voi muuttaa kohderekisterin puolella (ohjeet tähän löytyvät kohderekisterin käyttöohjeesta).

Sijainnin muuttaminen

Arvoesineen sijainti määrittyy suoraa sen sijaintikohteen perustella. Tämän vuoksi sen sijaintia voi muuttaa ainoastaan siirtämällä esine toiselle sijaintikohteelle tai muuttamalla sijaintikohteen osoitetta. Tulee kuitenkin huomioida, että tämä muuttaa myös kyseisen sijaintikohteen sijaintia kohderekisterissä.

Sijaintiedon tallentaminen

Sijaintieto generoidaan käyttäjän manuaalisesti lisäämille kohteille kohteen pääosoitteesta automaattisesti. Koordinaatti-kenttiin saa syöttää tietoja, mutta vielä niiden avulla ei esitetä sijainti tai kentässä ei näy VRK:n antamat koordinaattitiedot.

Galleria

Kuvien lisääminen ja hallinnointi tapahtuu Galleriassa. Jokaisella esineellä on esinekohtainen Galleria valo-kuvia varten. Esinekohtaisten kuvien lisäämiseksi tulee avata kyseisen esineen Esinenäkymä.

Galleria aukeaa klikkaamalla Galleria-otsikkoa tai klikkaamalla Galleria-osion hampurilaisvalikkoa ja valit-semalla ”Avaa Galleria”. Galleria avautuu erilliseen ikkunaan.

Kuvan lisääminen

Kuvan lisäys tapahtuu painamalla Lisää kuva- painiketta, jolloin aukeaa uusi ikkuna. Kuvan maksimikoko on 250 Mb.

Kuvan voi lisätä 1. raahaamalla haluttu kuva/halutut kuvat omalta tietokoneelta vaalealle alueelle tai 2. klikkaamalla vaaleaa aluetta, jonka keskellä lukee ”Lisää kuvia raahaamalla tai klikkaamalla vaaleaa aluetta”, jolloin kuvan voi hakea oman tietokoneen hakemistosta.

Kun kuva (tai kuvat) on ilmestynyt esikatseluikkunaan, valitaan ”Lisää kuva”.

Lisätty kuva tulee näkyviin Galleria-näkymään. Kuvan nimenä näkyy kuvan tiedoston alkuperäinen nimi.

Kuvan lataaminen omalle koneelle

Kuvan lataaminen omalle koneelle tapahtuu Galleriassa klikkaamalla kuvan nimen perässä olevaa hampurilaisvalikkoa ja valitsemalla ”Lataa”.

Kuvan poistaminen

Kuvan poistaminen Galleriasta tapahtuu klikkaamalla kuvan nimen perässä olevaa hampurilaisvalikkoa ja valitsemalla ”Poista kuva”.

Gallerian kansikuvan valitseminen

Gallerian kansikuva näkyy esinenäkymässä ns. kansikuvana. Oletuksen kansikuvana on aina ensimmäisenä lisätty, eli vanhin kuva. Kansikuvan vaihtaminen tapahtuu klikkaamalla mieleisen kuvan nimen perässä oleva hampurilaisvalikko aktiiviseksi ja valitsemalla ”Aseta kansikuvaksi”.

Esikatseluikkuna

Kuvien esikatselu suurennetussa näkymässä aktivoituu Gallerian kautta klikkaamalla haluttua kuvaa. Esikatseluikkunassa käyttäjä voi selata näppäimistön nuolinäppäimillä (oikea, vasen) tai esikatseluikkunassa näkyvien nuolien avulla kaikki Gallerian kuvat läpi.

Esikatseluikkunan kautta käyttäjä voi ladata, poistaa ja asettaa kuvan kansikuvaksi.

Dokumentit

Esinekohtaisten tiedostojen lisäämiseksi tulee avata ko. kohteen Esinenäkymä listanäkymän kautta. Dokumenttien lisääminen ja hallinnointi tapahtuu Esinenäkymän Dokumentit -widgetissä. Asiakirja voidaan lisätä Dokumentit -widgetin valikosta ”Lisää asiakirja” -valinnalla. Lisäysnäkymä avautuu erilliseen ikkunaan.

Dokumentin lisääminen

Dokumentit lisätään aina sille esineelle, jonka esinenäkymä on avoinna. Dokumentin lisäys tapahtuu valitsemalla widgetin valikosta ”Lisää tiedostot” – valinta, jolloin aukeaa uusi ikkuna.

Dokumentin voi lisätä 1. raahaamalla haluttu dokumentti/halutut dokumentit omalta tietokoneelta vaalealle alueelle tai 2. klikkaamalla vaaleaa aluetta, jonka keskellä lukee ”Lisää tiedostoja raahaamalla tai klikkaamalla vaaleaa aluetta”, jolloin dokumentin voi hakea oman tietokoneen hakemistosta.

Kun halutut dokumentit on valittu, näytetään ne esikatseluikkunassa jossa dokumenteille täydennetään tarvittavat lisätiedot. Dokumenteille valitaan dokumenttityyppi, kirjoitetaan kuvaava selite, sekä määritetään haluttu päivämäärä. Kun tiedot ovat annettu, valitaan ”Lisää dokumentti”.Lisätyt tiedostot tulevat näkyviin Dokumentit -widgetiin. Dokumentit ryhmitellään aiheittain ja uusin dokumentti näytetään kunkin aiheen alla ensimmäisenä. Widgetissä dokumentista näytetään sille annettu selite, sekä päivämäärä.

Dokumentin lataaminen omalle koneelle

Dokumentin lataaminen omalle koneelle tapahtuu klikkaamalla dokumentin selitettä.

Dokumentin poistaminen

Dokumentin poistaminen ohjelmasta tapahtuu klikkaamalla dokumentin selitteen nimen perässä olevaa hampurilaisvalikkoa ja valitsemalla ”Poista dokumentti”.